Veilig sportenGymnastiek Vereniging Best hecht veel waarde aan een positieve sportcultuur waarin iedereen veilig en met plezier kan sporten en deel kan nemen aan verenigingsactiviteiten. Een veilig gevoel krijg je niet alleen wanneer blessures worden voorkomen (fysieke veiligheid), maar ook als je je tijdens het sporten gerespecteerd en gewaardeerd voelt (sociale en psychologische veiligheid). In een sportvereniging als de onze, waar persoonlijke grenzen, vertrouwen en samenwerking een belangrijke rol spelen, is het van groot belang dat iedereen zich prettig en veilig voelt.

Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie, grensoverschrijdend gedrag of machtsmisbruik, te voorkomen en waar nodig adequaat aan te pakken. Ongeacht jouw rol -sporter, trainer, vrijwilliger of ouder- vinden we het belangrijk dat je jezelf kunt zijn in een veilige omgeving. 

Sociale veiligheid is een essentiële pijler binnen onze vereniging. Het creëren van een veilige, respectvolle en inclusieve omgeving draagt bij aan het plezier in de sport en de persoonlijke ontwikkeling van onze sporters, trainers, vrijwilligers en ouders. Als vereniging staan wij voor de 4 V’s. Die bieden een stevig fundament voor een veilig sportklimaat: 

  • Verklaring Omtrent het Gedrag voor alle vrijwilligers

Al onze vrijwilligers zijn al meerdere jaren in het bezit van een VOG. Dat betekent dat zij door Justis gescreend zijn op hun (justitiële) verleden en dat dit geen bezwaar vormt voor de functie die zij binnen onze vereniging uitoefenen. De VOG’s zijn drie jaar geldig en worden dus periodiek opnieuw aangevraagd.

  • Verenigingsbrede gedragscode

Naast een VOG hebben al onze vrijwilligers de gedragscode van de KNGU gelezen en schriftelijk verklaard hiernaar te zullen handelen. Hierin staat beschreven wat het gewenste gedrag is. De gedragscode is te vinden op gedragsregels KNGU (pdf). Als vereniging hebben we die regels samengevat in 6 hoofdpunten, zie onderaan deze pagina.

  • Vakkundige trainers

Naast ‘goed gedrag’ staan we voor kwalitatief hoogwaardige lessen. Scholing van onze trainers wordt dan ook gestimuleerd en georganiseerd. Naast de hoofdtrainers volgen ook de assistenten van de groepen cursussen en bijscholingen bij de KNGU. 

  • Vertrouwenscontactpersonen

Voorkomen is beter dan genezen. Toch kan het zijn dat je je een keer niet fijn of prettig voelt of anderzijds een ongewenste situatie meemaakt. Daarom zijn er vertrouwenscontactpersonen (VCP’s) waarbij je je verhaal kunt doen, een vraag kunt stellen of een melding kunt maken. Ook bij twijfel mag je altijd contact opnemen. De informatie die je deelt met een VCP blijft vertrouwelijk. De VCP steunt je en geeft advies hoe je met de situatie om kunt gaan. Zij schetsen wat je wel en niet kunt doen en wat mogelijke gevolgen kunnen zijn. Belangrijk is dat je weet dat de VCP de meldingen of klachten niet zelf oplost, maar met je overlegt en je bijstaat.

Een VCP functioneert onafhankelijk van het bestuur, maar kan hen wel van advies voorzien.


GV Best heeft twee VCP’s, maar je mag je natuurlijk ook richten tot andere trainers/vrijwilligers waar jij je prettig bij voelt.

  • Marc Pennings: marcpennings@gvbest.nl 06 2120 6857
  • Joy Verbakel: joyverbakel@gvbest.nl 06 2082 4455
  • Algmeen: vertrouwenscontactpersoon@gvbest.nl


    Daarnaast zijn er nog landelijke organisaties waar je terecht kunt.

  • Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN): website
  • Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU): website

     


    Samenvatting gedragscode

    Onze trainers, coaches, (activiteiten)begeleiders en bestuursleden

    1. zorgen voor een veilige omgeving. Zij scheppen een omgeving en sfeer, waarin de sociale veiligheid gewaarborgd is en ook zo wordt ervaren. 
    2. zijn een voorbeeld voor anderen, gedragen zich respectvol en handelen naar de regels en richtlijnen. Zij onthouden zich van gedragingen en uitlatingen waardoor de vereniging in diskrediet kan worden gebracht.
    3. zijn zich bewust van de machtsongelijkheid en soms ook afhankelijkheid. Zij misbruiken hun positie niet en beperken zich tot functionele aanrakingen.
    4. tasten niemand in zijn waarde aan. Zij onthouden zich van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen. Ze sluiten niemand buiten. 
    5. respecteren het privéleven van de (jeugd-)leden. Zij dringen niet verder binnen in het privéleven van een (jeugd-)lid dan noodzakelijk is. Zij gaan met respect om met de (jeugd-)leden en met ruimtes waarin zij zich bevinden, bijvoorbeeld de kleedkamers.
    6. zijn open en alert op waarschuwingssignalen. Zij zijn waakzaam en aarzelen niet om signalen door te geven aan een VCP en/of het bestuur. Tevens hebben zij een meldplicht bij seksuele intimidatie en misbruik. 
    Copyright © 2025 - Alle rechten voorbehouden
    Ontwikkeld en gehost door Yolknet