NK 2022 senioren damesOp zaterdag 23 april mochten Pien van der Vleuten en Esmee Vreeswijk uitkomen op het Bondskampioenschap senior 3e divisie. Alleen de beste 36 van in totaal 288 turnsters in deze categorie in Nederland hadden zich hiervoor weten te kwalificeren. Dat alleen al is een enorme prestatie op zich.

Pien en Esmee hadden er erg veel zin in en samen met een grote schare aan meegereisde ouders, familie en teamgenootjes beloofde het een leuke wedstrijd te worden. Ze begonnen beide met een mooie sprong over de pegases. Vervolgens stond het toestel brug op de planning. Bij het inturnen was het nog even spannend voor Esmee omdat de handstand telkens te hard ging en daardoor namen de zenuwen voor de wedstrijdoefening toe. Dat was uiteindelijk nergens voor nodig want tijdens de oefening ging deze handstand perfect en ook de rest van de oefening liep als een trein. Uiteindelijk wist Esmee zelfs de vijfde hoogste score van alle deelnemers te behalen waarmee ze een ticket heeft bemachtigd voor de toestelfinales in Ahoy Rotterdam eind juni.

Op het toestel balk wist Pien een fantastisch stabiele oefening neer te zetten met moeilijke sprongcombinaties en een perfect doorgeturnde radslag-arabier. Eindelijk lukte het om ook op een wedstrijd te laten zien wat tijdens de training altijd goed gaat. Een onverwachte 11.600 score leidde dan ook tot een felbegeerd ticket voor de toestelfinale in Ahoy. Met alleen nog het toestel vloer op het programma was het NK voor zowel Pien als Esmee daarmee eigenlijk al geslaagd. Ze konden dan ook voluit en vrij turnen op dit laatste toestel. Beiden turnden een goede oefening met een hoge uitgangswaarde. De oefening van Esmee was zelfs zo goed dat ze zich ook op dit toestel wist te kwalificeren voor Ahoy. In de einduitslag van de meerkamp wist Pien zich terug te vinden op plaats 12 en Esmee op plaats 10. Een super knappe prestatie voor beide turnsters met als kers op de taart de 3 felbegeerde tickets voor de toestelfinales in Ahoy waar ze mogen gaan turnen op het hoogste podium van Nederland.

Bondskampioenschap teams
NK Teams senioren sup CEen dag later, 24 april, mochten Esmee en Pien nogmaals een NK turnen, maar nu samen met teamgenootjes Tessa de Rooij, Clarissa Giesberts en Maaike Nuijs, tijdens het NK teams supplement C, waarvoor ze zich heel knap bij de beste 20 teams in deze categorie hadden weten te plaatsen.

Het leuke van deze teamwedstrijden is dat turnsters van zowel de 1e, 2e als 3e divisie mee kunnen doen, mits ze in de categorie supplement C turnen. De meeste geplaatste teams hadden turnsters die normaal gesproken in de categorie jeugd en/of junior uitkomen en dus in een hogere divisie zitten. Deze meisjes trainen vaak dan ook veel meer uur in de week dan de turnsters van GV Best.

Tijdens de wedstrijd mochten per toestel drie van de vijf turnsters hun oefening laten zien waarbij alle oefeningen meetelden voor het eindresultaat. Elk foutje kan dus kostbaar zijn. Esmee wist wederom een mooie brugoefening te laten zien met bijbehorende hoge score. Helaas was balk vandaag niet zo stabiel bij Clarissa, wat jammer was aangezien Clarissa normaal gesproken erg hoog scoort op balk. Maaike en Tessa wisten wel te blijven staan maar ook daar waren de zenuwen goed zichtbaar, hetgeen resulteerde in iets lagere cijfers dan vooraf gehoopt. Dat was een kleine tegenvaller omdat het team daar een goede basis had kunnen neerleggen voor een mooi eindresultaat. Maar balk is en blijft nu eenmaal een momentopname en een klein foutje is zo gemaakt. Gelukkig hadden ze de toestellen sprong en vloer nog voor de boeg. Op sprong wisten zowel Pien, Clarissa als Esmee een goede hoge sprong te laten zien met scores die elkaar niet veel ontliepen.

Uiteindelijk wist het team van GV Best beslag te leggen op een hele knappe 12e plaats in het eindklassement.


Klik op de foto's voor een vergroting.

28 april 2022
Copyright © 2023 - Alle rechten voorbehouden
Ontwikkeld en gehost door Yolknet